13 Haziran 2010 Pazar

sümerce karaçayca ortak sözcükler

Sümer-Türk sözcük CONVERGENCES

Çevirmenin Notları

Fonetik kuralları:

y - sonra orta ünsüz ve kelime sonunda, gibi 'i' in 'Rus oturup' uzun olan bir ses karşılık, ы: 'Bulymer' mer için 'Boo-liih,' Ryshtauly 'için 'Riish-tah-oo-liih.

New York Y gibi y - değer yerine 'ses belirtmek için, i ünlülerde' in: 'için' biysu 'Bee-y-soo', yerine 'biisu', yorty 'TII-için' Yor.

j - gibi 'z' 'gök içinde

S. KAFKASYA VE DOĞU yakınlarında PRA-Türk EXPANSION

M.Ö. binyıl 3 geçen üçüncü, kurgans yolları Güney başlatıldı penetre Kuzey üzere Kafkasya Dağıstan yoluyla Derbent pass () Karadeniz ve Batı. genişleme yolları Bu aul ve olabilir stan Novotitarevka kurgans yakın olmak gözle görülür takip göre (köy - Çevirmenin notu) Utamysh Dağıstan. S. Kafkas arkeologlar kabileleri aniden vardır oybirliğiyle bu görünür Kurgan kültürü orada yerel yabancı fenomen için tamamen bir. Bu anıtların ancak, alanların çok bilinen S. Kafkasya erken vardır kurgans Gürcistan'da bulunan yakın Bedeni köy ve Uch-vb Azerbaycan, tepe kurgans içinde

Buradan güneye doğru daha da Kurgan kültürü Ortadoğu'da göl Urmiye ve bankalar ulaşır.

sığır ve koyun yetiştiricileri, antik Kurgan kültürünün at Minor Yakın Doğu ve Asya karşılamak kabileleri yerleşmiş tarım,, zaman için birinci bölge, ve S. Kafkasya. iki kültür simbiyoz doğal, geliştirmiş ve ortaya bir toplumun kültürel karıştırma farklı etno-. üretim türlerini kombine hem ekonomik olarak bir, sonuç bu topluluk hayvancılıkları etnik simbiyoz ve yerleşik tarım yeni evrimleşmiş bir.

Antik Mezopotamya topraklarının Bu sembiyoz, (modern Irak)) Somar, Suvar (in Sümer uygarlığı büyük itmek için kurulması veren ve dünyaca ünlü. Sümerler Kuzey Maykop kültürlerin arasında taşıyıcıları Kafkaslar ve eski (Suvars, Somars) silah geliştirmek yakın kültürel ve ekonomik ilişkilerin tekrarlanan görüntülenir buluntu kurgans, ve benzer benzersiz nesneler Maykop Sümer kentleri ve, süs eşyaları, vb önemlidir Sümer için dikkat bulunur bu nesnelerin şehir ve kurgans Kuzey Kafkas Maykop, ama onları toprakları arasında anıtları içinde, S. Kafkasya neredeyse ne de asla bulundu, ne de Kafkas Kuzey bölgelerde diğer. Maykopians ve Sümerler karşılıklı kişiler arasında stepler Avrasya ve bitişik Kafkasya'da Kuzey ev-Türk kabileleri ile atalarının pra antik kısımlar gibi ilişkiler arasında uzun ayrılmış. Izlenim kültürleri olduğunu, bu muhtemelen karakter bağlantıları vardı geçişli ve geleneklerini kendi yakınlığı, açıkladı tarafından.

Orada kabileler bol olduğu kanıtlar eski Türk ana pra-dan Sümerler vardı uzun bir ayrılmış bölüm. Bu nedenle, dilinde bugün geçen yüzyılın ve bu olan birçok bilim adamı yazdı birçok Türk kelime, hangi.

Sümer-Karaçay-Balkar sözcük CONVERGENCIES

birçok bilim adamı tarafından analiz antik yapılan metinler Sümer çivi, tanıklık Sümer bu çoğunluk kelimeler Balkar ortak anlamıyla kopyası olan Türk-kelimeler de dahil olmak üzere Karaçay kelime ve deyimler bazen bütün. Örneğin,) şarkıyla ilgili bir de Gılgamış (Bilgamesh ifade bir Balkar "Soüm eteyik"kurban, yani yapacak "Biz, biz kurban eder". Veya c. 24 yılında anıt BC, yazıt, Tanrı adamış için Gudey ifade içeren bir Karaçay-Balkar "zanymdagynnan", bir "yakın yani" Kimden. Orada tesadüfler farklı tür olan birçok.

Bu tür bağlaçlar birden vardır, orada fazla 4 yüz tane. Ama gösterilen Bağlaç Sümer ve Karaçay-Balkar dillerinin kihship teyit için yeterlidir.

Bilimsel veriler topluluk söyler Kurgan bu yayılma Türk-eski pra kültürel eski bir split kültür bir sonuç Türk toplum etno, aslen temsil edilen Kurgan-Afanasian. Bu erime kronolojik topluluk Avrupa Hint-eski rastlayan ile parçalanma. Karşılıklı impingements süreçleri bu sonucu dilleri Avrupa-Türk ve Hint olan yansıyan arasında dilsel convergences penetre gözlenen kütle karşılıklı.

Tanrı Gudey adının Kuday bir kelime inanılmaz yakın "ve Kırgız dillerinde Tanrı" olarak Kazak. Kelime Khuday da Bashkort yazılmış önemli Khudai, bir Türk olarak "Tanrı", "Yüce", "Yüce" gibi anlam theonym, Khuday "anlamına" ruh, Tatar içinde is "Tanrı", Beyaz Hun's tarih 2 kadar erken c. AD Hudai notları bir kraliyet isim Haphtar, o ile anlam ismi popüler "in" Pakhtu Tanrım. Internet arama için "Khudai" girdilerinin döndü bana 6000. Görünüşe göre 4000 yıl önce Sümerler kavramları dini onların propaganda edildi uzmanlar.

Let's gözden birkaç Sümer-Karaçay-Balkar sözcük convergencies:

Sümer kelimeler

Karaçay - Balkar kelimeler

AbamemürverAppabüyükbaba, büyükanne
AltyaltıAltyaltı
Azküçük, azAzküçük, az
AurağırlıkAuurağırlık
BabaataBabaata
Buzkırmak içinBuzkırmak için
ChardaireCharkhtekerlek
Chibinfly (n)Chibinfly (n)
CholpanstarCholpanstar (Venüs)
Öne sürdüğümüzsürekli olarakDayimsürekli olarak
Edçıkmakpass (v)
EgechkardeşEgechkardeş
ElölümElölmek
ErsavaşçıEradam
EshikkapıEshikkapı
EzözEzöz
GabamemeGabara, Sütyen breastwarmer
Öğürmekitme içinK'akitme için
GuruvashhizmetçiKarauashhizmetçi, köle kız
JaudüşmanJaudüşman
Jeryer, zeminJeryer, zemin
IkkiikiEkiiki
Irikvaluh (?)Irikvaluh (?)
Kadaukilidi (n)K'adaukilidi (n)
KalkalmakK'alkalmak
KankanKankan
Korukorumak içinK'oruukorumak için
KushkuşK'ushkuş
Kuroluşturmak içinKurinşa etmek
KüresatıraKüresatıra
KyzkızK'yzkız
BeniBen, beniErkeklerBen, beni
MuoAyşeo
NeneNene
VeyabasınVeyaHasat (v. ve n).
Ruçekiç içinUrçekiç için
SansayıSansayı
Sanasaymayı
SensenSensen
SigtekmeSokdövmek
SuzfiltreSuzfiltre
UshüçUchüç
UdyangınOtyangın
UzukuzunUzunuzun
TudoğurmayıTuudoğurmayı
Tuğdoğmuş olmakTuududoğmuş olmak
Şiştaşağıya doğru oturmakŞiştinmeye
UATkırmak içinUATkırmak için
Uzgözyaşı ileUzgözyaşı ile
UlklanUloğul, torun
Yarykışığı (adj)Yarykışığı (adj)
YarymyarımYarymyarım
Yazyazmak içinYazyazmak için
YolyolYolyol
YünyünYünyün
YyrşarkıYyrşarkı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder