13 Haziran 2010 Pazar

sümer türki ses ve morfolojisi

Sümer-Türki Ses ve MORFOLOJİSİ
O. Suleymenov
ya kadar Az Gönderen
"Sümer dili" başlıklı Gönderen

<= Suleimenov's Sümer Swadesh Kelimeler listesiSümer Sayfa İçeriğiSümer Dili Yapısı =>

Çevirmenin Notları

Önsöz, analiz ve kelime listesi kitap O. verilen onun Suleymenov altın onların değerini değerdir. Ben iyi ki olabilir söyleyemem, değerlendirme veya derinliği ve obsrvations genişliği. Işe s okuma O. Suleymenov 'zevk saf.

Kongreler:

y - sonra orta ünsüz ve kelime sonunda, gibi 'i' in ': otur' uzun olan bir ses Rusça, karşılık ы 'Bulymer' mer için 'Boo-liih,' Ryshtauly 'için 'Riish-tah-oo-liih.

New York Y gibi y - değer yerine 'ses belirtmek için, i ünlülerde' in: 'için' biysu 'Bee-y-soo', yerine 'biisu', yorty 'TII-için' Yor.

j - gibi 'z' 'gök içinde

(Siz) + fiil fiil ruh zorunlu standları için: (siz) belirsiz go = zorunluluk, go =

Golf sahası

http://www.geocities.com/plt_2000plt_us/azia/olc-2-90.html
http://www.geocities.com/plt_2000plt_us/azia/olc-2-91.html
Fonetik

a) Karşılaştırma malzeme ile Trkic ünlüler yumuşak olabilir resmini yeniden var olmak yararlı için Sümer sesli harf eski, inexactly hale tarafından Semitik hecelerin: Akad komut vermek zorunda hiçbir belirti. Tablo (yani "60 Word Tablo"- Çevirmenin notu) formları şive ä. - Sümer içinde bırakmak için varlığı soru hakkında katılmak nitel muhalefet sesleri: u - ü, bir sus-sus - alt onaylamak bizim tez.Sessizler t, d ünlüler yumuşak önce vardır palatalized sadece. Sümer karşılaştırın içinde тi-шi - hayat. varyasyon "varlığınınzi"- önceki şive kanıtlıyor varlığının formu di. Terimi "zabar" - bakır, muhtemelen, - gider geri däbir, hangi karşılık Türk tabir. aşağıdaki sesli harf olarak Sümer şemasının öngörülüyor Biz: a - e, u - ü, i. Arka sıradaki ünlü "bir"tarafından yerine daima"e", ve zaman zaman (muhtemelen, şive) -"ä", (" aksine kabul görüş o Türkolojie"dilde Türk" çıktı çok daha sonraä" ). Sesli u tarafından karşı her zaman üve daha az sıklıkla i. Sesler o - ö Sumerianom içinde temsil değil, aynı zamanda "olarak sesleriy (')" (de parantez ses son durağı temsil eden bir gırtlaksı - Çevirmenin notu).

b) synharmonic oldu Sümer kelimesi kesinlikle zor hala devlet. Ama bir eğilim gözlenmektedir dile getiren, bir kelime, uyum halinde kalite o değil de en azından. Sümerler: bir eğilimi ile yapıya ünsüz "yuvarlak doyurmak için kelimeler, yani kapalı" ünlü dingir, sikil, udun, Amar, dumu, eren dirig, zabar, sakar, Emek, dili, uzug, Uruk, vb (Bu sürecinin akarsuları ünsüz Slav için ekledi "yuvarlama off" ünlüler vardır benzer, dili Slav-Türk fenomen Rus - Çevirmenin notu). Ve bu süreçte belki içerir, yapı, algılanan olarak morfolojik sadece kredi kelimeler amca ile yekpare (Tuma - dumu, tengir - dingir, tabir - dibir, vb.)

Kendi de aynı zamanda onların, yuvarlanır olmayan oluşumlar etymologized: enshi, Enki, ugken, Kena, shutag, ibiravs Bu model olabilir dolaylı olarak elinde tanı hizmet olarak bir başka tarafa bir özelliğe tespit istisnalar krediler (bazı rağmen var birincil dile - geshtuk. Belki, o ve gelip dil geç, zamanım yoktu yuvarlanır olmak, gibi shuba, SIBA - çoban). ünlülerinin sapma olarak asimilasyon (ilk dile getiren) büyük ölçüde, Sümer kelime şekil değişiklikleri ve malzeme dil olmadan diğeri karşılaştırılarak Sümer praforms, restorasyon mümkün değildir.

c) pra-formu Bir Sümer ve restorasyon daha yaradılış engelleyen bir ses biten biridir kaybı. Daha sık onlar sessizler vardır. Yazılı kaynaklar kez farklı ait (nadir izin ilköğretim formları durumlarda yeniden inşauzug-Price-uz), ama durumlarda en sadece son, çarpık sürümleri bize ulaştı. Ve o zaman tahmin gerekiyor, ne sesti kaybetti?

Son ünsüz kaybı) Türki bazı olduğunu doğuştan içinde dilde (özellikle Kıpçak's. Örneğin, karşılaştırın, Kıpçak lexemes ve ilişkilerin Oğuz: suluk-Sulu - temiz, güzel; seruk-Seru - dokuma tezgahı; Tabak-taba - düz tabak; burauk-burau - matkap ucu, matkap, tirik-tiri - canlı.

Kıpçak dilleri sistematik gevşek bir Formant "k"soneki çünkü eşanlamlı bir yanında olduğunu yerinden -mafiiller, birincil gelen isimler olduğunu şekillendirme. "Infinitive + k = isim", uzaktan kez şeması morfolojik çok dilde Türk verimli tüm "isim = değiştirilmesi ile daha az karmaşık düzeni" zorunlu + ma.

olan Yenisey Orhono-Eğer içinde metinlerin, diğer şeması, görünüşe göre yazıtlar zaferlerinin k "(" Formant tek örneği batma - bataklıkgelen yarasa - lavabo), dilde modern Kıpçak -ma zaten bastırırk. Geçen neredeyse Formant bir olarak ayırt değildir. Sümer de son ünsüz muhtemelen, bir atılır, nedenleri ve gramer nedenleri dışında ses bilgisi ve yapı için daha fazla muhtemeldir. Olsa bile bir karşılaştırma gösteriyor, aynı ses - k / g tilik - kaybolur en: dili; uzug - Price - uz - yuzuk; Esh - eshik; eme - Emek; udu - uduk, yduk; diri - dirig; ur - Uruk; ugu - uguk. Ama bir de örnek diğer olsa geç:

кi - кip, suba - suban, e - Esh, a - reklam vs

ünlüler g ardalanması) u / i de kelime görünümünü deforme. Trend biçimlerinin lehçesi özellikle her iki göze ne zaman var: shuba-SIPA - Çoban; sur-efendim - örmeye. Bu ardalanmalı bir mekanik bir örnek. Ama zaman zaman anlam yakın kelime ile bağımsız Sümer gibi bir ortak yinelenen girdi. Böylece, bir kaza değil, bana öyle geliyor, arada kur - dağ, kir - toprak (her iki kelime işareti aynı olduğunu ifade ile) başkanı tapınak ugu - IGI - göz. Bir mekanik ardalanmalı u / i . kelimeler-proto ayrıca kaydetti içinde Silik - temiz gelir suluk - temiz. Form ödünç zaten "hazır" ve metathesize sikil - temiz.Başka bir örnek: tirik - 1) 2 canlı) hayatını gelir turuk - canlı, yaşam. Sümerler oluşturmak tir - hayat. (kelimesinin kelime şudur: turu - k + canlı olmak doğumlu - isim bir Formant of).

d) Sistematik fonetik farklılıklar.

Sümer, kural olarak, Türk sessiz sessizler karşılık dolgun:

TürkSümer
t
tengirdingir
utud
utunudun
Tumadumu
ataada
terikdirig
tilikdili
täbirdäbir, dibir
okimlik
k
terikdirig
utud
taketiket
kaköğürmek
siksig
Shaksevişmek
yüzükuzug

Sümer rağmen ancak sesli-formlar ile sigara sessizler - tu, Tuma, TIR, sus, kur, kir, Uruk, gestuk, Emek, ken, sayısı küçük çok.

Dil gibi kelimeler ikincil) (dolgun koruyan örnek birincil (sessiz) ve Tuma - dumu, ancak bunların şive şekilleri anlamları yaptıkları sapmak zaman. Ama ti-di - hayat, gibi shi-zi - hayat. Bunlar şive oluşturur.

e) Bu farklılıklar mümkündür devlet Sümer ve Türk olduğunu fonetik farklılıkların sistematik hakkında konuşmak dil ciddi bir değil önemli yeterli. önemli fazla dilde karşılaştırma bu convergences vardır.Hatta dalgalanmalar senkron şunlardır: u / i, ardalanmasından k b /, kelime sonunda g, protez (farinks görünüm "Semitik"kur, kir) durum böyle değil bir senkron sadece: geshtuk.

f) Tabloda görüldüğü, bu canlı Türk dilleri tahrip olmadan korumak Sümer var zaten geliştirilen ve kısmen değişiklik-proto Sümer, form. Varsa Sümer kadar yaşayan dil, ayrışma süreci imkansız gerçekten olabilir ilerleme böyle sözlüğü ile bir karşılaştırılması derecesi o zaten olacak Türki sözlük.

Türk kelime ve gençliğini, korumak onların Sümer adam yaşlı olur bak eski. Zaten 1 binyıl içinde Sümer dışarıdan onun babası büyüktü.

Morfoloji

a) mümkün From Sümer maddeler "isim k = + kelime oluşum şeması" mastar değerlendirmek antik Türk of.

uru - kurmak; Uruk - şehir;

Yuzu - yüzmek; yüzük - su kuşu;

eshtu - dinle; geshtuk - kulak;

Turu - Canlı, doğmuş olmak; turuk (tirik) - canlı.

Sümerler onların morfolojik yapısı farkında olmadan olgunlaştı açısından borçlanma edildi. Sümer içinde postfix önemli değildir. Kelime-formasyonu önek ile yapılır. Ve dolayısıyla nihai sesler kaybolur kolayca.

b): "= ad ma" zorunluluk + mı korudu örneğin Türk düzenini tu - Yavrularda - vermek doğum, Tuma.

c): midir zaten etkili şeması + "zorunluluk en (an) = past participle" ER - eren takip, - takipçi, meslekten olmayan

d) isim de olmayan karmaşık olabilir. (Zorunlu) fiil ana formun bir de isim bir hareket olarak. Olay bu kalıntıların dilde canlı var içinde. Örneğin, Kazakça:

oyuncak - 1),) bir şölen 2 doymak.

UY - 1) ev dik), yığmak, 2 (örnekler karşılaştırın İngilizce: bark, bayram, amacı, mix).

Daha sonra Ad sonekleri tarafından kuruldu:

üyu - yığın kadar, üyük - bir yığın, bir yığın.

Sümer yılında durumlarda her ikisi de temsil: ur - şehir, Uruk - şehir. fiilin afinitesi ru - inşa etmek için , izin verir varsayalım ki mastar oldu - uruve Emir Kipi - ur.

d) Bu nedenle bazı Türk ve Sümer lexemes kabuk sahip farklı gramer:

TürkSümer
Shak (shab) - split, ayırmak yarısı() Shab sevişmek - orta
sik (suk) - (siz) grev, kesme, kırbaçsik - grev
kur - zamkur - dağ
ur - buildur - şehir
Esh - bir delik (eshuk, eshik - kapı, delik) cutEsh - Kapı
tir - (siz) canlıtir - yaşam

e) Sümer kelime yapısına sahip bir "farklılık gelen tuğlalar sadece önek + kök" planı farklı ", Türk kelime inşa bir kök + ekleri". yapılmış yapıları dolayısıyla Ve:

TürkSümer
tengir niki - ait tanrıniki dingir - ait tanrı

Türkçesinde niki anlamı olmayan bağımsız sözcük bir Formant. Sümer yılında niki "şey anlamı" ile icraat olarak ayrı bir lexeme ve aynı ait Formant.

f) modelinin sözdizimi yapısı sözcüksel yapısını tekrar ediniz. cümle olarak da eski bestelendi kelime dil ve o cümle vardı, gerçekten, bir.

borçlanmalar ise onların, Türkler, kelime + root ") ödünç sözdizimsel modeli" tanımı + belirlenir "(yani" hizmet ve "Sümer sözlük model bulduğumuz proto-Türk) kelime" kararlı + tanımı "kök" (yani + hizmet . Karşılaştırın: "ug - ken"- insanların montaj (" kabile - geniş ") Sümer bir proto-Türk yapı korunur. Ve "tersineken - ug"(aynı zamanda" geniş - kabile ") Türk Sümer yapıda bir. Veya: kir - sikil - "kız saf", silik kyz - "saf kız".

G) Yapılar "+" Sümer in soneki kök yanlışlıkla vardır.

Bazı inflexions in Sümer durumunda Türk ile kıyaslanabilir. Örneğin, bir datif - "ra". Yenisey Orhon-In metinlerin "anıtlarra"üretken hala.

Sümer de durum göstergeleri çoğunluğu ve oblitere araştırmacılar edildi tarafından belirlenen değil sıkıca. Yani, bir olgu yönlü Formant bir olarak kabul edilir "da"ve distantive -"tan". ) Olarak territorially ve zaman komşu dili (Hurri Sümer bulunamadı ile dokunarak birçok özellik. diller etkileşim endikasyon olarak restorasyon Sümer formants şeklin önemlidir. "In Hurri" da dan "olduğu yerel durum") olduğunu distantive (yani anti-yerel. Bu iki olgu sistem aynı zamanda 'dillerin en eski olan Altay. Karşılaştırın: "da" -) Yerel Türk (ortak, "dan" - distantive (Türk ortak).

Özet

Tüm karşılaştırmalar inandırıcı görünebilir; bir başka araştırma, muhtemelen, kaza olur kanıtlamak o concurrences biraz ama bence benim, maddi temelde dil-Türk proto Sümer ve onaylar kültürel hipotezin ilişkisi. Bu kült sözlük ortak bir katman var.

istediği ulaşmak ana biz hedefi olduğunu Sümer dil ve bu örneklerin ilk Türk çalışmanın karşılaştırmalı odak daha kapsamlı, kararsız adımlar olacaktır getirmek. Bu görevi henüz vardı önemlidir için, Türkoloji karşılaştırma herhangi eski kaynak bulunamadı ve iddiası kaynakları antik bu imkansızlığı öğretmen olduğunu da o değil arama güvence güvenir çünkü sacredly.

Sumero-Türk Word Yapı Karşılaştırılması

1. sözlükler karşılaştırma önce başlayan, bu dil formülleri hece açık yapılmalıdır. Bu sistemler) olan "ünlü - ünsüz" (kapalı hece) ve "ünsüz - ünlü" (açık. Şartlı, onları işareti "VC" ve "CV".

2. Dilsel atalet bir ödünç yabancı hece yapısını yeniden inşa etmek eğilimindedir. Diller Türk hece güçlü bir yakın bir eğilim. Sümer bir eğilim bir hece açmak için de.

3. yapısı yabancı yeniden inşası sürecinin mekaniği süreç kendini gösteriyor aşağıdaki gibidir.

Tek hece kelime

Aşağıdaki açık sonuçlara kapalı hece dönüştürme işlemi:

a) görünür bir sesli önce bir protez ünsüz. Formül VC CVC dönüşür.

protez görünüş, yapı oluşur tarafından ve ses bilgisi nedenlerle değil.

b) Ayrıca, formül CVC ünsüz tabanı eğilimi dönüştürmek final içine CV ile düşüyor. Yani, protez bir kök ünsüz olur. Bu program kelime Sümer de sessizler bırakarak final açıklar gizli.

Karşılaştırın: Türk "ud" - boğa Sümerler tarafından ödünç ve dönüştürülmüştür "gud" - boğa. Sümer ise geç-it dönüşüyor - "gu". ("Eğer karşılaştırılması ara sahne, anıtlar korumak vermediud"и"gu"verecekti az). Bu başkalaşım nedenlerle ses bilgisi ile açıklanabilir couldn't olabilir. bin yıllık hece gerekli reorganizasyon için böyle final. durumlarda en dilleri protez sözlerle gerçekleştirmek teçhiz sahne, ilk.

v) kapalı bir hece de başka bir şekilde açılır:

Yapı VC ses sesli döner içine evrensel, simetrik - VCV protez, yani görünür.

Sümer de bu düzeni vardı önceki daha aktif daha. Bazı kelimeler: AMA, ada, UKU, ushu, udu, Price, iri, ugu yolları bu olabilir gelişmeye.

g) Ve sonunda,-hece kelime bir kapalı hece bir örneğin ebil açık tamamen aşındırarak: "e" - house, "a" - baba. Ama bu örnekleri azdır.

d) Sümer dili hece ile kapalı kelimelerin miktarı içeren bir: "en" - yüce, "an" - gökyüzü "," Ud - Paz, hangi hayatta, muhtemelen, gelenek dini nedeniyle bir. Kültü açısından kararlı daha.

olur bir multisyllable yönü ise kredi kelime durumda kelime olarak aşağıdaki kolayca takip (a morfolojik hece düzeni) ile tek güçtür çok daha fazlası. yapısının bir hece sadece Ve sonra öznitelik belirleyici olabilir haline a, kredi kaynağı ortaya. "An", "ey", "Ud" kelimelerdir yapısal Türk.

İki hece kelime

Aynı mekanizma, iki hece kelime ile, ufak bir değişiklik ile çalışır.

a) VCVC, dönüşen bir CVCVC ile protez gibi: hece açılış birinci olsa ve bu, sık sık yeterli olduğunu eshtuk-geshtuk - kulak (Sümer bu yöntem verimli değildir a).

b) VCVC CVC dönüşür.

adam - Baraj - (erkek) eş.

c) CVCVC CVCV dönüşüyor

Emek - eme - dil.

uzug - Price - kaz

udug - udu - kutsal;

eren - ere - işçi, köle.

d) CVCVC - CVCV dönüşüyor

dirig - diri - daha büyük;

dilig - didli - line, birim;

suban - SIBA - çoban.

İmar açık hece bir ters şeması kullanır.

a) kelime başlangıcı olarak protez sesli bir ekledi. Örneğin, Hint-Avrupa pat - bacak dönüşür apat (eski Uygur).

b) ünlü final ya da sözcüğün sonuna eklenen bir ünsüz protez de ünsüz bir teşhir olduğu, bıraktığında.

Protez sessizler) olan aynı sessizler-Hint işlevi olan Avrupa: labial ve gırtlak, "v" (kısa) ve ("g" k. Bu nedenle sessizler ilk eğer Hint farklı olan-Avrupa "ama - gut", sonra Türkçesinde aynı şekilde sessizler kesindir farklı "TAV - tag", "BAV - bag".

4. Türk dilleri yapı hece-açık dillerin etkisi vardı tabi etmek. Merakla, bu Sümer Türkçülük korunmuş bir yapısal amar "" - yavruve Türki dönem kazanılmış "mara" "tarafından Sümer oluşan" modeli.

Belki de, tüm dillerde öyküsü gibi örnekler, düzensiz, karmaşık, bir delil. Ama birincil yapısı eylemsizlik köklü olduğunu yine de.

5. bir hece bir yeniden yapılanma yasa sonra evrensel borçlanma bir bir dilde yaygın bir nedeni kural ağır güç kazanmaktadır farklı sistemler.

alıcı dil ve veren hece aykırı yapılar kelime bir nedenden dolayı deforme ana biri. Bu durum onları açıklayan olmadan, gerçekleri sadece değil beyanı dilbilim tarafından gerçekleştirilen henüz kendini sınırlar. Yani, örneğin, r, olduğunu kaydetti ki v hariç (sözcük sonuna sessizler de izin yunanca yok, s). Neden? Bu dilin özelliği esrarengiz olmak bir kabul edilir. harf isim Sami Borçlanma, Yunanlılar: ünlüler protez donatmak onlarla bir sesli harf ile biten, yani Alev - alfa, KAF - kappaaçık hece ilk vs Eğer Sami genişletilmiş olarak kabul protez hece ilk harf (sık sık) , Yunanlılar, içine hece hem dönüşümü sessizler ve hece açıldı hem

. Türk Lehçeleri ve Avrupa Hint muhalefet yapılarına örnek basit en çok dikkat içinde. alfabesi harfleri isimlerin devlet onların saf hece olan modelleri. Türk denir - ab, ag, reklam, vb, ve Hint-Avrupa alfabesi harfleri denir ba, ga, da - (olmak, ge, de). ile Türk dilleri uzun temas sırasında Hint-önemsiz Avrupa bu , görüşte, ilk, ayrım sözlükler olağanüstü her iki önem kazanmıştır bir. hece rekonstitüsyon kanununun eylem loanwords oldu deforme.

hece yeniden yapılandırılması (çevrilmemiş) ve "Basit" egzersiz gösteren yasa


Yeni başlayanlar dilbilimciler hece yeniden yapılandırılması yasası gösteren bazı basit sorunları çözmek öneririz. Yollarla ne:

Sümer: bpm - Yangın, q - Paz, gün;

Türk: Ud (den) - Yangın, q (t) - zaman, öğle;

İran: - Tanrım;

Germen: Gut (ly) - 1) Tanrı, 2) iyi;

Slav: - 1) Paz, 2 dolaşım süresi) iyi;

Hindistan: Buddha;

Sümer: id - gitmek için;

Türk: ut,,,, U, Lake - Gel iz, o, o,, gel, iz id IT ud;

Semite: - iz gelen;

Hint-Avrupa: koymak, yol, Yol, topuk altında, uyluk,,, adımlar, beats, ayak, tekne, köpek yürüyüş Be - ayak, yol, perine, alt;

Türk: şişeler, küpe, apati - ayak, kasık, uyluk;

kut, kw - aşağı, eşek kw, önbellek, tahıllar, Kai, Kel, dışkı, önbellek, yığınlar, Coy - Hareket fiiller (gitmek, gelmek koşmak, gölet ve göllerde, kal, kochuy

vs.)

äöü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder