13 Haziran 2010 Pazar

sümerce türkçe 60 kelime o.süleymanov

Sümer-Türk sözcük CONVERGENCES
O. Suleymenov
ya kadar Az Gönderen
"Sümer dili" başlıklı Gönderen
Alt Bölüm "60 Words"

Çevirmenin Notları

Önsöz, analiz ve kelime listesi kitap O. verilen onun Suleymenov altın onların değerini değerdir. Ben iyi ki olabilir söyleyemem, değerlendirme veya derinliği ve obsrvations genişliği. Sadece O. Suleymenov 'ın çalışması okumak için saf bir zevk.

Fonetik kuralları:

y - sonra orta ünsüz ve kelime sonunda, gibi 'i' in ': otur' uzun olan bir ses Rusça, karşılık ы 'Bulymer' mer için 'Boo-liih,' Ryshtauly 'için 'Riish-tah-oo-liih.

New York Y gibi y - değer yerine 'ses belirtmek için, i ünlülerde' in: 'için' biysu 'Bee-y-soo', yerine 'biisu', yorty 'TII-için' Yor.

j - gibi 'z' 'gök içinde

Golf sahası

http://www.geocities.com/plt_2000plt_us/azia/olc-2-8.html

O. Suleymenov 'bölümü için Önsöz s "60 Words"

Önsöz Tablo için

Sümer ve Türk ve karşılaştırıldı önceki (Hommel). Iki metodolojik hatalar yapıldı:
1. Araştırmacılar tüm genetik bir ilişki yoluyla ispat yapmaya heveslenmiş;
2. sözlüğe çeşitli alanlarından kelime az sayıda, yaklaşık on karşılaştırıldı.

Bulgular: Hommel güldü oldu. Onun girişimi karşılaştırmalar bilimdışı gelen sonuçlara yapılan bilim dışı olduğunu gösterdi örnek olarak. farklı olmasına rağmen, eksiklikleri olduğunu belirttiği: O, diller farklı olduğunu karşılaştırarak kelimelerden ile Sümer örnekler Türk "ve formlar-meli pra". Ve karşılaştırılabilir lexemes o numara küçük onların denk bulabileceklerini ile görüş içinde Türk yanlışlıkla.

Biz, içine almak yenilgisi Hommel ders hesabı ve önermek sözlük farklı alanlarda örnekler kelime değil karşılaştırıldığında, ama genelinde alfabetik, lexemes düzenin anlamsal yuvaları. Içine Sümer sözlük gruplandırılmış olması sınıfları ve terimler Türk karşılık gelen grupların karşılaştırarak onlarla ben Person gördüm en fazla bir ki) b tesadüf düşme üzerine iki sınıf: a) Tanrı.

Sistematik convergences ve concurrences kaza ayrılıkların anlamsal bir şans hariç ve resmi ve durumlarda pek çok bunun tersi kanıtlayan bir bağımlılık olduğunu başlangıcı ne de ben kabul: Bu iki sınıf birçok Sümer deyişle Türk bağımlı. Ve yanı sıra, şaşırtıcı daha ne olduğunu bile, Sümer krediler, yukarı kadar şimdi dillerde hayatta şive özellikleri Türk korunmuş çalışılmış ve ayrıntılı vardır. Bu ancak olabilirdi genel etkileşim ile o Sümerler değil Türklerin, bir değil ile Türk kabileleri, çeşitli. Ve hala daha ayırt edilebilir: bu Türklerle temas sayısız edildi. Orada çok olan "eski" Türkisms ve "taze" hangi değiştirme zamanı yoktu yok.

semantik yuvaları karşılaştırılması da soruya cevap ana: ilişkilidir Sümer ve Türk dilleri?

Onlar değil, genetik olarak ilişkilidir.

Onlar Arap ve Osetçe İran, aynı gibi ilişkinin modern Özbek, Dunganian, Hint, Çerkez, Urduca. Böyle bir ilişkinin kültürel çağrılabilir. Bu örnekte dil din kültür olan bir ortak birlik bir getirdim hakkında tarafından.

Ancak farklılaştırılmış gereken en eski kültürel ilişkinin kavramları daha sonra dil ve. Ikinci Eğer durum böyle seviyelerde dil gelmek içine temas zaten zengin, eksiksiz ve bu nedenle sınıf ödünç sadece bir kült sözlük ("Tanrı") ve kültürün münferit şartlar, kültürel akrabalık aşamada en eski zaman iltihak languages bekleniyor gereken sadece difüzyon dillerde geniş daha oluşturuluyor. Sözlüğü satın alınmadan) olduğu anlamsal sınıf sözlük, yani kişi, Doğa, Kültür (sayılar, vb.

Türk dilleri, fikir benim, ve Sümer ile en eski kültürel ilişki vardı bir devlet Moğol ve Arap ile ilişkinin geç kültürel durum bir. Ve daha sonra kültürel etkisi, ancak ilişki en antik yerlerinden kesin sonuçlarını yoktu solma, üst üste oldu üzerine, devlet itme pasif bir kenara içine, ama, biz tekrar kapalı değil wiping. -Tier) multi Bu şaşırtıcı mülkiyet dili (bozuk olma gösterdik yılında Kazak dönem "Alla" Tengri, hangi ismi geçen Türki göçebeler arama Yüce (Tanrı, Bölünemez değil Tanrı, din açısından Herhangi bir sözlükte bir sözlük en hardy sınıf) vardır.

olayların bu gözlem için göz ile an, biz Türk ile kelime Sümer olmayan yanlışlıkla concurrences için bir tablo yaratma yaklaştı. benim depolama bir soygun sözlük bu yüzden önemli, bu Türk-Sümer oluşturmak bir dolu fikir olduğum için açılan bir romantik. yıllarca kütüphaneler Leningrad ve Moskova beni kaybeder eserin restore kilit olur. Görünüşe göre, çıkış yolu bulundu. concurrences etkisi için yükseltmek, ben dil var ölü Yakın Doğu alan kasten uzman, önde gelen Sovyet makalede IMDiakonov's incelendiğinde sözlük sınırlı Sümer malzeme. sayılar için kelimeleri sonuca zorla yanındaydı bunu sonu article "Sümer mevcut" At: dili "ne malzeme bilgisi devlet bizim temel sözlük gibi ne malzeme, dilbilgisi formants, ilişkisi açısından , vücut parçaları için şartları, vb dillerde diğer malzemenin benzer bir ilişki ile yapmak değil göstermek. Muhtemelen, bu etki bir altındadır kaynaklanan ilk fonetik sisteminin gerçeği düzeltti Sümer dili ve tahrip görünür kuvvetle sesleri of asimilasyon ünlü final ve bir kayıp. Bu nedenle Doğu için şimdi Sümer yakınlarında antik diller Diller hould Diakonov IM (dil olarak belirsiz kişi olmak sınıflandırılır olarak izole ve herhangi bir ilişkisi olan. М., 1969, sayfa 84) .

Makalenin IMDiakonov bile durum mevcut bulunan sözcüksel malzeme ve bilgi "dili Türk Sümer ile canlı sunmak için ilişki kurmak bir kültürel" sağlar. kelimeler gibi örnekler, Sümer IMDiakonov birini kullanan az yüz yıldan fazla bir. mümkün seçmek olacağını rağmen ben, 60 tanesi seçtiniz 50 ya da 80. , Kelime olsun bir ilk araştırma aşağıdaki diğerleri, 60 tam soruşturma sözlük hale geldiği 360 kez ve bulma 60 zaman daha fazla kelime. Ama inancım deniz tat ki, sen okyanus Pasifik bütün yudum yapmak değil, bir kaç tuzlu squirts, yeterli kişi gereken bir rüzgar püskürtülür tarafından bora bir.

"60 Word Tablo için Notlar"
Kısa Tablo Türk ile Sümer sözlük karşılaştırarak

Notlar:

1. Çoğunlukla, karşılaştırma sınıfların sözlük kapsar "Tanrı" ve "Kişi". sınıflar arasında keskin bir sınır çalıştırmak için mümkün her zaman değil. klan için hangi sınıf için, örneğin bir yönünden isnat olabilmesi gerektiğini, güneş dağ koşulları için toprak,? Antik adam adamı kökenli gizli tanrılaştırılmış ve anlamaya çalışırken, o anne ve kadın-ibadet hem üreten toprak ve ateş: insanlar ve olayları tanrıların bir nesillere gibidir alınmıştır.

2. Sümer kelimeler, alfabetik olarak sıralanmıştır değil yuvalarına anlamsal.

3. Asterisk pra-formlarını gösterir. bölümünde Sümer bir yıldız işaretleri pra-formlar Diakonov I. önerdiği, iki yıldız bizi pra-tarafından önerilen oluşturur.

4. parantez bölümünde Türkçesinde "canlı Türk bulunmaktadır bulundu formları varyantların vernaculars Türk ortak olmadan notlar ayrıntılı Notasyon".) alansal adını veya bir şive ile (nadir istisna yoluyla bir çoğunluğu ait lexema Türk Lehçeleri.

5. parantez içinde Sümer bölümünde bir kelime yazım varyasyonları verilmiştir.

6. işaretleri diacritical Mektuplar ile:

Ä - yumuşak "a"

Ö - yumuşak "o"

Ü - yumuşak "oo" (değilim "oo, öğle saatlerinde" gibi içinde "ay, aşçı" gibi içinde Ü "ama,ute, cub te,eauty "

60 Word Tablo
Sınıf "Man"
YokSümerTürk
1ADA babaATA (HELL) baba (Türk ortak)
2AMA anneAMA (ABA, APA, AHA) annesi (Türk ortak)
3AMAR yavrular; buzağı
Akad MAR yılında oğlu
* МАRА (МАLА, Bala, PALA) yavruları. Yani karmaşık bir synharmonized oldu: NI-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı torunu; SHCHYO-BARA torununun
4TU doğurmayıTUU (Tugu, TUVU, Turu)) Türk vermek (doğum ortak. TU (TUG, TUV, TUR) doğuracak; doğmak
4bTuğ doğurmayıTuğ (TUGD, TUVD, tezek) doğum vermiş; doğdu
4cTum hamilTU'M bir doğuşu; yapım Yavrularda (Türk ortak)
4dDUMU çocuk, ŞahısıTuma çocuk; nesillerin; nesil (Türk ortak)
5TIR (TİL, TI) hayatTIRIK (TIRI) canlı
TURUK canlı
Turu yaşamak
TUR (siz) canlı
5bTIR (TİL, TI) arrowTIRIK silah, mermi, ok (Sagan). dilde diğer kök TIR vb sözlerle yuva büyük bir teşkil anlamları: keskin, prick, işlemek, string, çizik,
5cSHI (ZI) hayatı; soul
** TI (Dee)
SHCHI (CHI, DJI, ZI) bir kişi (belirlenmesinden eki Türk ortak)
6KIR-SIKIL bakireSILIK KZ bakire. Eski Türk şiir dilinde istikrarlı bir kombinasyon
7SIKIL (temiz) saf
** SILIK
SILIK (temiz) (Eski Türk saf.; Türksh)
* SULUK saf (temiz)
8GIG koyu, siyah ölümGÜIÜK (KÜIÜK) kurum, karanlık, tekrar gitmek, keder (Türk ortak)
Kuk (GUK) koyu mavi, mavi-gri, mavi, yeşil (Türk ortak)
9EREN özel, sıradan bir asker; işçiEREN (Aran, Eran) sıradan bir asker, takipçi, yapışık, savaşçı, adam (eski Türkçe, Türksh, Uygur, vb)
Oluşumu: ER - birini izleyin. EREN - bir takip (participle form geçmiş bir isimdir ve bir. Bu) bir gerçekten verimli formu
9bERE (ER) bir köle. Kalkınma önceki sözcüğünER asker, insan, kahraman (Türk ortak)
10SHUBA (SIPA) çobanSHUPAN (CHUBAN, Çoban, Chaban) (ortak Türk) - çoban
(Formda "ZUPAN / ZOUPAN / ZHUPAN / ZOAPAN" o "kafa AD ile anlam" lideri, c. 6 kez Avar olduğu bilinen Avrupa, bakın burada ve burada - Çevirmen Notu)
11AB kapısıAV (AB, EV, EB, UI) ev (Türk ortak) ("gibi" ev ", lexem" ob vb Hint-Avrupa Avrupa bulunan geniş bir yayılma içinde bazı diller: "habitare" - Çevirmen Notu)
11bESH ev. Aynı hiyeroglif ile çevriliyor önceki kelime olarakESHIK (ESIK) kapı (Türk ortak)
12UGU (UG) klanÜGÜSH zümre (Eski Türk)
UG klan, aile, anne (Altay)
12UG-KEN toplantı. Kelimenin tam anlamıyla öyle "Genişletilmiş zümre"KEN-EC (KENESH) konsey, meclis (Türk ortak). Kelimenin tam anlamıyla öyle "geniş zihin". Ama (ESH) gibi bir ev ЕС tanıma *, o zaman "dır" ful
Şive varyant KEIT UY (Kazak, Kırgız, vb) UI-kei olarak yansıyan Çin - büyük meclis, toplantı (kei kalabalığın büyük, UI toplantı, bir yığın, a)
13RU kurmayı; yenmek içinUru kurmayı; inşa etmek, (yenmek için Türk ortak)
13bURUK kale, şehir, toplumURUK dikildi; * şehir, şehir * nüfus; kabile
14SIG grevSuk (KİK, ŞOK, CHOK) grev (v) (Türk ortak)
15itme için GAGKak (GAK) aşağı peg (Türk ortak)
16takmak için TAGTAK (TAG) (siz) eklemek, (siz) pin, (siz) (join Türk ortak)
17SHU elUsh (ABD, UUSH, UUS) bir avuç dolusu (Türk ortak)
17bSHU-TAG-TI el konduğuUsh-TA-DY ele sahiptir; yakaladı (v tutan)
18KAR kaçırmayaKARMA (Carpa) soygun (Eski Türk) * den el KAR a; kavramak. KAR yılında eski Türk, Kary bir elin bir parçası; Karsh bir karış arasında parmak mesafe, doğrusal bir önlem
19SIR (SUR) örmeyeSERÜK (Seru) dokuma tezgahı
SERMAK kumaş (Eski Türk). Bu nedenle, * SER - örgü, dikiş, karşılaştırın ile Kazak SYR (siz) gördüm; SYR-MAK dikişli parka; dikişli halı
20SHAB ortaSHAB (CHAP, SABA) (siz) split (Türk ortak)
CHABAR orta (Uygur)
20bSevişmek orta. önceki sözcüğün şive varyasyonShak (Chak, SAK) (1) (siz) split, (siz) yarı split half-and-; eşit bölümünde; önemsememek (Türk ortak). önceki sözcüğün şive varyasyon
21ZAG yanJAK (IAK, DJAG, ZAK) yan (Türk ortak) sözcüğü önceki Değişim
21bSakar toz, kumCHAKYR kum, küçük çakıl taşları (Türksh)
Chaka kum (Çağatay)
* Chak iar ince kir; toprak yontma
22TIBIRA bakırcıTEBIR (Teber, TIBIR, DEBR, TÄBIR, DÄBIR, Temür, Temir, TOMOR, Tomur, TOMUZ) demir. terimin anlamı stadial olduğunu. Bir anlamının dövme olan "dövülebilir toprak" için bir maddenin uygun yani. Başlangıçta herhangi dövülebilir metal o denilebilir. Diller bazı Hint hala bakır anlamına gelir. Örneğin, Bengalese içinde "TO-MOR" bakırdır
23ZABAR bakır, bronz
* DABIR
Önceki kelime bak
24geçmek ED; çıkmak içinÜT (OT, ID, ED, ET, AT) gitmek, pass) pass ortak (Türk. Prothetic formları: KET (KIT GET) (sen) (bırakın Türk ortak)
25GIN gitmekKel (KIL, GEL) (siz) üzerinden, gel
25bZAG-GIN yaklaşımJAKYN (YAKIN. ZAKIN) yakınındaki
26GU bir sesKu ses, ses, melodi (Türk ortak)
26bGULSHE sevinçle; neşeyleKÜLISH (GÜLÜSH) kahkaha, neşe (Türk ortak). Kulu (Gülü) gülmek; ses, bir ses
27GESHTUKA dinlemeESHTUGAN (ESTUGAN, ESTIGEN) müzik (Türk ortak)
ESH (ES) bilinç
ESHIT (ESIT) dinle
ESHTU (ESTU) dinlemek için
27BGESHTUK kulakyani dinlediği * ESHTUK. Diller modern dönem farklı kullanılan bir
28EMEK dil* EMEK (EMUK) dil
"E" olduğu "; EMEK olmasıdır ki bu da yemek
DAÜ bir meme emmek
EMUK ki bu da emmek
29BILGA atası
Bulunan destan kahramanı Bilgamesh (adını Akad varyasyon Gılgamış olarak). Kelime "Atası Hero" olarak tercüme as-
BILGA bilge (Eski Türk). Türevleri: BIL (siz) bil; Bilim, BILIK bilgi, bilgelik, bilim; BILGAN (idi) bilerek; bilge. metinlerde eski Türk kelimesi, başlık olduğu ya da epik atalarının sık bulunan isimleri: BILGA BEK ("bilge Bek"), BILGA-KAGAN ("bilge kagan"), vs
30ME "I"MEN (BEN, BIN, MAN, Ban) "I".
Birçok Türk lexemes uçlarının farklı dan burun varlığı Sümer tarafından. durumda bu, muhtemelen, bu olgu bir daha. Diller bazı Altay n "in zamirler" görünmesi için zaman yoktu yok. Karşılaştırmak Moğol BI "I"
31ZE senSEN (SAN, SIN) sen. Moğol SI içinde "siz"
32ANE (ENE) örnek zamir "O (nötr cins), o (dişil), o (3 kişi)"ANE (ANA, Anau) örnek zamir "O (nötr cins), o (dişil), o (3 kişi)"
Sümer içinde Çoğul şahıs zamirleri bulunmamıştır. formlarda Türk, şekillendirme çoğul yolu yapay bir ima olduğunu. Tegin hakkında-o şunu yazdı hala SEMalov Kul şerefine Orhon metin çevirisi onun dipnotları için.

O zamirler kökenini açıkladı "BIZ"biz,"Siz"Eğer aşağıdaki gibi.

BI + SI = BIZ (I Sen + = biz)

SI + SI = Siz (sen + sen = sen

zamirler ise tekil olduğunu gerçek biçimlerinin, sonra çoğul zamiri biten burun görünümünü öncesinde epoch "geliştirdi. Yani diğer tekil şahıs şahıs zamirleri ikinci pra-formlarının Türk ilk ve Sümer yakın çok olabilir dönüp dışarı.

Sınıf "Nature"
YokSümerTürk
33AMAR buzağı, çoluk çocukTürksh) süre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sırasında hangi (genç bir olmak hayvan kabul etmek
MARAA (MARKA) kuzu (Türk ortak)
PARU buzağı (Çuvaşça)
33b** AMAR-AN kutsal hayvan. Gökyüzünün Literally "buzağı"Maran (Maral, Buran) bir sivilceli geyik, kutsal bir hayvan (Altay-Sibirya bölgesi)
34Udu ram, güneş tanrısı, kutsalUDUK (YDUK) kutsal (Eski Türk)
35Gud boğaUD Boğa; boynuzlu hayvan (Eski Türk)
GUDAA geyik boğa (Tofalar)
36KUNKAL kürdük ram (kürdük ram kuyruk kısmının bir yağ olan - Çevirmenin notu)KONKAL geyik yavrusu (Tofalar). Kuzey Türk'ün geyik için olabilir transferi açısından damızlık koyun. büyük Çünkü bu, dönem temsil kalın bir KALN karmaşık kelime oluşan KON kürdük (Kazak, Uygur, vb), ve. Muhtemelen, bu koyun özel bir ırk için bir isim oldu
37UZUG (Price, UZ) waterbirdYÜZÜK (JÜZÜK) yüzmeye ait kuş (Türk ortak). Yörük Goes geri
38Gash kuşKush (KUŞ) kuş, yüzmeye ait kuş (Türk ortak). Karmaşık bir deyişle "Gash" GAI ". "Kuş) için örnek siyahımsı: karlygash - yutmak (" torgay - serçe ("yuvalama kuş"), karga - Kuzgun ("siyah kuş"). Bu (yani kaz mümkün) GAZ da karşılaştırmak ile KAZ (Türk ortak)
39Gish ağaç, ağaç dilde Akad ödünç tarafından form ISHEGISH (Egis, ÄGÄSH) kültürel bir bitki, bir tahıl (Kazak, Uygur). Bu isim gömmek kuruldu gelen ekmek, fiil EG bitki.wKUR yılında dönemin ana kültürlü bitki bush oldu bir meyve ağacı, meyve, ağaç meyve o olabilir) AGISH olmak yansıttığı kayıp anlam EGISH ( (içine Akad borçlanma bundan yunanca çalıştırmak yerleşemeyen borçlanma 2 bin öncesinde Antik onların İskit şeklinde komşuları "Akakia", bkz burada - Çevirmen Notu)
Bu form daha da coarsened olan anlambilim genelleştirilmiş oldu:
1) AGASH, AGACH, YGACH - ağaç (Batı Türk alansal). Yani karmaşık bir GAI olur Gash, Gach. Balkar ve Nogay In "AGACH" ormandır.
2) YIASH, IYSH, IYS orman (Sibir alansal)
3) CHYSH, CHIS orman (Altay)
40Eger altEger aşağılanma, yıkım (Kazak). Ayrıca bu kelime "yok etmek değil kullanılan phrasal deyim fiil de yardımcı artık, sadece" KYLU Eğri. Gerçekten öyle: "Eger make"
41EDEN bozkırEDEN bir yurt (Kazakça) bir zemin olduğunu
Adan) temelinde (Çağatay bir bir alt bir yurt,
42EREN sedir
Sesteş kelime EREN ortak bir asker, bir işçi
EREN kül, akçaağaç (Uygur)
Sesteş kelime EREN ortak bir asker, bir takipçisi olduğunu. Kelimenin Şekillendirme geçerli:
ER izleyin;
ER erime, sızmak
EREN () takip ediyordu; takipçisi
EREN (sulu idi) çözdürme,
Muhtemelen, bitkiler, yayılan pitch veya meyve suyu olarak adlandırılan edildi EREN. "için ağaç" kozalaklı geçiş anlamını "yaprak döken ağaç" dillerde farklı örnekler olduğu gerçek tarafından ispat için. Örneğin: bir Lat. EBULUS - kürk ağacı, EBULUM - yaşlı. "In RussianEl","ELKA"ve şive"ELKHA","ELIKHA"- kızılağaç,"ELENETS"- ardıç.

Kazak yılında "EREN" terimleri verdi ERMEN - of pelin tür bir. Uygur olarak bir sıvı ünsüz ünsüz harfler diğer öncesi sık düştü:
EMEN
- of pelin tür bir. Kazaklar anlamda yeni bir terim ödünç azaltılmış EMEN - meşe.

Türkler ancak, aynı kökten sedir için ad oluşan dan başka bir isim eki: ERS, ERZ - sedir.

Bu formlar önceki dilleri gibi büyük aldığınız bir yansıması Slav içinde EREN ( Türk Slav burada görmek - Çevirmen Notu)

43KUR dağKUR (Türk ortak) dik. Varyasyon kelime UR
Kır dağ sırtı, dağ plato (Türk ortak)
KUR (KORA) duvarına; alan bir duvarla kapalı
KUR (KOR) mezar tümülüs (yani kurgan - Çevirmen Notu)
44KIR toprakKIR çamur, kil (Türk ortak)
YIR (YER, PAR, JER, DJER, ZER, DER) toprak

Sınıf "Tanrı
YokSümerTürk
45ASH hattı, birimASH (ESH, ES, ISH) kesme, (siz) şerit. Prothetic şekilleri:
KESH (KAS, KES, KIS) kesme; çizmek
PESH (PAS, öf, PIS) kesme, çizmek
46İşi kül, toz, kum tanesi.
Bu Akad tarafından ödünç oldu:
ISH, en küçük atom küçük
ISH (ESH) küçük, (Türk ortak atom)
Kishi (KICHI) küçük (Türk ortak) (Alan / As / Yass isim Kuchuk, "küçük", 1174 yıllıklarına için MS Rus - Çevirmenin notu)
PISHI (BICHI, Bişi) küçük (lehçesi)
47Dili hattı, birimTILIK (TILI, DILIK, Dili) özelliği, şerit (ortak Türk). Şerit için kurulan dan TİL () DIL sıfırdan için
48DESH noktası, birim
Bu örnek incelendiğinde dillerin uzun etkileşimi yakın kanıtlamaktadır. durumlarda bazı Türki Sümer lexemes gelen bağımlılığı açıktır
TESHIK (DESHIK, TESIK) noktası, delik (Trkic ortak)
TESH (DESH) dan delmek için, bir noktayı oluşturdu.
49Ush üçUsh (ÜCH, bizi, (IS) üç Türk ortak)
50U onBM (ON) on (Türk ortak)
50BUsh-U 30Ush-BM 30 (bu kelime) alansal sahiptir korunmuş olarak Sibirya
Hemen hemen tüm sayılar İlk onlarca Türk Lehçeleri Avrupa-are ödünç gelen Hint. Sadece üç Europeanin-Hint don't denk ile: rakamları öf (Bish, BİR) - bir, Ush (UCH) - üç, BM (ON) - on. Onlar, ben inanıyorum çağ Türk-proto, hayatta bir miras
51AN gökyüzü; starAN (AY) moon (ortak Türk). Bu kök açık, içinde korunmuş sıfat ANYK ışık temiz,
52EH yüceEN yüce, sınırlayıcı, genişliği; daire
52bKEN genişKEN (Türk ortak geniş)
52cKena (Kına) gerçek, hakiki* КИН gerçek, hakiki
Modern Diller SHIN palatalized formları temsil edilir (çene) gerçek, hakiki
SIN (SEN) (siz) güven
53UZUK, yüksek uzunUZUN uzun (Türk ortak)
UZAK uzun (Kazak)
54Sus (sus), oturup inmeyeŞişt (TUS) (alçalma Türk ortak)
55UD güneş, günÜT (UD, OD) öğle, zaman (Eski Türk)
55b** UD yangınUT (UD, OT, OD) yangın (Türk ortak)
56UDUN ocakУTУH (UDUN, OTUN, Odun, OTYN) yangına odun, yakıt (Türk ortak)
OTDAN (Uygur) fener
57Udu güneş tanrısı, kutsalUDUK (YDUK) kutsal (Eski Türk)
58DINGIR (DEMER), gök tanrısı
TINGIR, nehrin TIGIR isim
TENGIR (TEGRI, DANGIR, TENIR, TÄNIR) tanrısı, gök (Türk ortak). TENGIR yılında Çuvaş deniz
Diğer Türk dilleri içinde Tengiz (TENIZ, DENIZ, DANGIZ) deniz, büyük nehir. gökyüzü arasında anlam Geçiş / deniz mümkündür ve Çuvaş Rotatizm. desteklediği örneklerden dillerde diğer ortak Türkî "r" z "sistematik bir
59NAM kader
Kelimenin tam anlamıyla NA-MA ne (bir) mi?
Na-MÄ ne (bir) mi? (Türk yaygın)
60DUB kil tablo; belgeTÜP (Türksh) tuğla ateşlenmiş
Bu kelimenin tarih tablonun sütununda sığmamaktadır. İşte gerçekler bazı.

Sümer kelimesi eski Sümer form ** TÜP iner. malzeme olarak bu aşama olarak Akkadians öyleydi tarafından ödünç TUPP - kil tablo yazılmış. Ayrıca: Doğu antik propagandasını içine diğer dillerde Orta TUPPI (Elam), TUPPI (Hurritian), vb

künye "TIPUS" - In form dilleri Avrupa antik bu kelime yansıtılan olarak, mühür (Latin), Tipos - künye (Yunanca). Biz) İngilizce (bkz. ardalanmalı U / makine I. propagandasını zaman evren Batı-Avrupa dilleri "TIPE" - mühür, baskı, prototip, tipi, görüntü (Fransızca), "TAIP" (TIPE) - mühür; baskı.

Bu kelime yeni oluşumlara katılır: tipografi ofis, teletype vb

Türk Lehçeleri In: TUMAR
1) parşömen, (kitap) hacim, kitap (Türksh)
2) Bir yazılı muska, tılsım, yazıt ile bir madalyon (Kazakça ve diğerleri).

dile ile başka şunlardır: Tapu belgesi (Türksh), TAP diziye (Çağatay), TAPLY ile diziye konu TABLY, mühür. Tavla oynamak zar (Türksh). kil tablo şeklinde hamur haddelenmiş oldu muhafaza düz kil çanak (Kazakistan), TOBAK geniş levha, tepsi, tabak, uçak, kızartma, tava kelimeler tabla tepsisi, bir şey düz (Türksh), DABLA tepsi (Kırım-Tatar), TABA ; kağıt levha; dulavratotu gibi geniş yapraklı bitkiler, muz, tütün (Türk ortak). TABAN ayakkabı tabanı, temel (Türk ortak). Çeşitlemeler TOBAN, Tuban vardır. Ve sonunda, TABAA (Tamba, Türk Boylarının Tamgaları, TABGA) işareti yazılır; yazıt, markalaşma, marka, mühür, mektubu.

Bin ama, değişti komut sistemlerinin geçti, ilk dönem sebat yazma. ) Ortak Türk (Like anlam başlangıç öncesi Sümer TÜP alt, temel düzlem.

sayesinde Sümerler Ancak, kelime Türk'ün oldu ödünç tarafından sahiptir anlamı yeni elde bir.

Burada da yönetim kurulu Tabula olan biçim ve anlam için terimler Avrupa diğer yansıması bulunmaktadır yaklaşan bu gruba, masa (Latin). Tabla pano, masa (halk Latin), tabla kurulu (Orta Yunanca). Ondan Tafel tablo Holland (İng), tabel "table" (), gel Batı Avrupa: - tahta, masa, sekmeli array (Germ.). Slav In: TAVLIYA board (Sırp), TABELA sekmeli array (Pol.), TAVLINKA bark enfiye kutusu (Russ. lehçesi), TAVLIYA satranç tahtası (Eski Rus).

dilinde modern Rus edebi: TABEL, TABLITSA, Tablo, Fabula, TAVRO, TEMA ... (tüm yukarıda doğru anlamlar simolar - Çevirmen Notu)

İnsanlığın Sümer dersleri ihmal etmedi. Ve) ve "kil tabloları (düz" tuğla bile malzeme (pişmiş toprak), ve hatta görüntüleri onları (form bile sekmeli dizi tablolar sözcük vardır yöneten dikey) de yansımaktadır hepsini. Ataları halkların modern Avrupa ve Türk, Sümer pişmiş toprak kitap gördüm ve Sümerler kullanılan büyük buluşu antik kendilerini.

Daha sonra Türkler, dizi sekmeli çalıştım rename kil tablo ve kitap hazırlandı karmaşık bir kelime "KIR-PICHIK" - "toprak"

ÄÖÜ

1 yorum: